.
.
LITTERATURE-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ-TEXTS-Χ.Ν.Κουβελης[C.N.Couvelis}
.
.
κολοκυθια για πιτα-απο τον κηπο μου-χ.ν.κουβελης c.n.couvelis-
.
.
Η ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ [ΜΑΧΑΙΡΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ]-χ.ν.κουβελης
.
.
''αφηνουμε το κολοκυθι να μεγαλωσει στη κολοκυθια,οταν
κιτρινισει καλα στον ηλιο και ξεραθει το κοβουμε,το ιδιο κανου-
με και με τα αλλα κολοκυθια,να τα εχουμε για πιτα και τα φυ-
λαμε στο σπιτι,
για την κολοκυθοπιτα κοβουμε το κολοκυθι και μ'ενα κου-
ταλι ξυνουμε το μεσα του,και το αφηνουμε να στραγγισει,
χτυπαμε δυο-τρια αυγα αναλογα και τα ριχνουμε στο ξυ-
σμενο κολοκυθι ,ριχνουμε και τυρι φετα,αν θελουμε η
κολοκυθοπιτα να γινει αλμυρη,[η' αν θελουμε να γινει γλυ-
κια βαζουμε σταφιδα],ριχνουμε και λαδι,ανακατευουμε το
μιγμα,[αν θελουμε προσθετουμε και φυλλα αγριας μεντας,
παιρνει ωραιο αρωμα,ριχνουμε και λιγο πιπερι ,γινεται
πικαντικη]
εχουμε ανοιξει φυλλο,[η' περνουμε ετοιμο],λαδωνουμε το
ταψι και στρωνουμε το φυλλο και απο πανω αδειαζουμε το
μιγμα,το απλωνουμε να μοιραστει ισα[αν θελουμε την κανου-
με φτενη η' παχια,εγω την προτιμω παχια]κι απο πανω βαζουμε
το φυλλο,το ραντιζουμε με λαδι,και μ'ενα μαχαιρακι την χαρα-
κωνουμε ελαφρα σε φιλια,αναλογα τετραγωνα η' τριγωνα,
την ψηνουμε στη φωτια με ξυλα,[γινεται πιο νοστιμη]περιμενουμε
να πεσουνε πρωτα τα καρβουνα,στη θρακα,τοτε την βανουμε να
ψηθει,πανω στη πυροστια,τη γυριζουμε να μην καει
[μπορει να την ψησουμε και στον φουρνο]
οταν ειναι ετοιμη τη βγαζουμε,την αφηνουμε να κρυωσει
λιγο,την κοβουμε κομματια και την σερβιρουμε,
αν θελουμε να ειναι και γλυκια ριχνουμε πανω ζαχαρι,
ειναι πολυ ωραια και νοστιμη πιτα''
.
.
.
.
LITTERATURE-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ-TEXTS-Χ.Ν.Κουβελης[C.N.Couvelis}
.
.
κολοκυθια για πιτα-απο τον κηπο μου-χ.ν.κουβελης c.n.couvelis-
.
.
Η ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ [ΜΑΧΑΙΡΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ]-χ.ν.κουβελης
.
.
''αφηνουμε το κολοκυθι να μεγαλωσει στη κολοκυθια,οταν
κιτρινισει καλα στον ηλιο και ξεραθει το κοβουμε,το ιδιο κανου-
με και με τα αλλα κολοκυθια,να τα εχουμε για πιτα και τα φυ-
λαμε στο σπιτι,
για την κολοκυθοπιτα κοβουμε το κολοκυθι και μ'ενα κου-
ταλι ξυνουμε το μεσα του,και το αφηνουμε να στραγγισει,
χτυπαμε δυο-τρια αυγα αναλογα και τα ριχνουμε στο ξυ-
σμενο κολοκυθι ,ριχνουμε και τυρι φετα,αν θελουμε η
κολοκυθοπιτα να γινει αλμυρη,[η' αν θελουμε να γινει γλυ-
κια βαζουμε σταφιδα],ριχνουμε και λαδι,ανακατευουμε το
μιγμα,[αν θελουμε προσθετουμε και φυλλα αγριας μεντας,
παιρνει ωραιο αρωμα,ριχνουμε και λιγο πιπερι ,γινεται
πικαντικη]
εχουμε ανοιξει φυλλο,[η' περνουμε ετοιμο],λαδωνουμε το
ταψι και στρωνουμε το φυλλο και απο πανω αδειαζουμε το
μιγμα,το απλωνουμε να μοιραστει ισα[αν θελουμε την κανου-
με φτενη η' παχια,εγω την προτιμω παχια]κι απο πανω βαζουμε
το φυλλο,το ραντιζουμε με λαδι,και μ'ενα μαχαιρακι την χαρα-
κωνουμε ελαφρα σε φιλια,αναλογα τετραγωνα η' τριγωνα,
την ψηνουμε στη φωτια με ξυλα,[γινεται πιο νοστιμη]περιμενουμε
να πεσουνε πρωτα τα καρβουνα,στη θρακα,τοτε την βανουμε να
ψηθει,πανω στη πυροστια,τη γυριζουμε να μην καει
[μπορει να την ψησουμε και στον φουρνο]
οταν ειναι ετοιμη τη βγαζουμε,την αφηνουμε να κρυωσει
λιγο,την κοβουμε κομματια και την σερβιρουμε,
αν θελουμε να ειναι και γλυκια ριχνουμε πανω ζαχαρι,
ειναι πολυ ωραια και νοστιμη πιτα''
.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου