.
.
.
.
ΜΑΧΑΙΡΑ-ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
.
ΣΥΚΟΜΑΙΔΕΣ ΓΛΥΚΟ
.
.
Συνταγη Γλυκου Συκομαιδες
[απο τη Μαχαιρα Ξηρομερου]
χ.ν.κουβελης
.
.
Συκομαιδα,ετυμολογια της λεξης απο το συκο
και μαζα[σαρκα]
.
Υλικα:
Συκα εποχης ξεραμενα λιασμενα στον
ηλιο.
Μουστος[γλευκος,ο χυμος των σταφυλιων]
Ψημενα αμυγδαλα
Σταχτι ξυλου
.
Εκτελεση Συνταγης:.
Μαζευουμε φρεσκα συκα τον Αυγουστο
διαφορες ποικιλιες[ασπρα,μαυρα,λιβανα]
τα ανοιγουμε και τα τοποθετουμε σε ταψι.
Τα σκεπαζουμε καλα με τουλι και τ'αφηνουμε
στον ηλιο να λιαστουν να ξεραθουν.Οταν
ξεραθουν τα κοβουμε μικρα κομματια.
Σε μια κατσαρολα ριχνουμε τον μουστο ανα-
λογα με την ποσοτητα των συκων και κρεμαμε
μεσα μια μικρη σακουλα με σταχτη ξυλου.
Βαζουμε την κατσαρολα στη φωτια να παρει
μια-δυο βρασεις.Επειτα ριχνουμε τα συκα.
Ανακατευουμε με μια κουταλα μεχρι να δεσει
το γλυκο.Το αφηνουμε να κρυωσει και ριχνου-
με τα ψημενα αμυγδαλα,κομενα στα δυο.
Ανακατευουμε να πανε τα αμυγδαλα παντου.
Το γλυκο ειναι ετοιμο.
Επειτα βαζουμε το γλυκο συκομαιδες σε γυαλι-
να δοχεια.Το διατηρουμε σε δροσερο μερος
η' και στο ψυγειο.Το τρωμε σκετο με το κουτα-
λακι η' το βαζουμε πανω σε φετα ψωμι και το
απλωνουμε.
.
Οι Συκομαιδες ειναι ενα υγιεινο Παραδοσια-
κο γλυκο[δεν γινεται με ζαχαρι]και ειναι γευ-
στικοτατο.
.
Στο χωριο Μαχαιρα το εφτιαχναν στα σπιτια
οι γυναικες στο τελος Αυγουστου- αρχες Σεπτεμ-
βριου απο τα παλια χρονια,μαζι με το πετιμεζι[απο
τον μουστο].Υπηρχαν πολλα συκα και αμπελια
με πολλα σταφυλια και εβγαζαν αφθονο γλυκο
μουστο[που οταν ζυμωνονταν γινονταν καλο
κρασι ]
.
.
.
.
.
.
ΜΑΧΑΙΡΑ-ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
.
ΣΥΚΟΜΑΙΔΕΣ ΓΛΥΚΟ
.
.
Συνταγη Γλυκου Συκομαιδες
[απο τη Μαχαιρα Ξηρομερου]
χ.ν.κουβελης
.
.
Συκομαιδα,ετυμολογια της λεξης απο το συκο
και μαζα[σαρκα]
.
Υλικα:
Συκα εποχης ξεραμενα λιασμενα στον
ηλιο.
Μουστος[γλευκος,ο χυμος των σταφυλιων]
Ψημενα αμυγδαλα
Σταχτι ξυλου
.
Εκτελεση Συνταγης:.
Μαζευουμε φρεσκα συκα τον Αυγουστο
διαφορες ποικιλιες[ασπρα,μαυρα,λιβανα]
τα ανοιγουμε και τα τοποθετουμε σε ταψι.
Τα σκεπαζουμε καλα με τουλι και τ'αφηνουμε
στον ηλιο να λιαστουν να ξεραθουν.Οταν
ξεραθουν τα κοβουμε μικρα κομματια.
Σε μια κατσαρολα ριχνουμε τον μουστο ανα-
λογα με την ποσοτητα των συκων και κρεμαμε
μεσα μια μικρη σακουλα με σταχτη ξυλου.
Βαζουμε την κατσαρολα στη φωτια να παρει
μια-δυο βρασεις.Επειτα ριχνουμε τα συκα.
Ανακατευουμε με μια κουταλα μεχρι να δεσει
το γλυκο.Το αφηνουμε να κρυωσει και ριχνου-
με τα ψημενα αμυγδαλα,κομενα στα δυο.
Ανακατευουμε να πανε τα αμυγδαλα παντου.
Το γλυκο ειναι ετοιμο.
Επειτα βαζουμε το γλυκο συκομαιδες σε γυαλι-
να δοχεια.Το διατηρουμε σε δροσερο μερος
η' και στο ψυγειο.Το τρωμε σκετο με το κουτα-
λακι η' το βαζουμε πανω σε φετα ψωμι και το
απλωνουμε.
.
Οι Συκομαιδες ειναι ενα υγιεινο Παραδοσια-
κο γλυκο[δεν γινεται με ζαχαρι]και ειναι γευ-
στικοτατο.
.
Στο χωριο Μαχαιρα το εφτιαχναν στα σπιτια
οι γυναικες στο τελος Αυγουστου- αρχες Σεπτεμ-
βριου απο τα παλια χρονια,μαζι με το πετιμεζι[απο
τον μουστο].Υπηρχαν πολλα συκα και αμπελια
με πολλα σταφυλια και εβγαζαν αφθονο γλυκο
μουστο[που οταν ζυμωνονταν γινονταν καλο
κρασι ]
.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου