.
.
ΦΥΤΕΙΕΣ [ΜΑΧΑΛΑ] ΞΗΡΟΜΕΡΟ
Η Γιορτη της Τσιγαριδας]26 Δεκεμβριου 2010
By ARTPOETICACOUVELIS[1]
.
.
.
.
ΦΥΤΕΙΕΣ [ΜΑΧΑΛΑ] ΞΗΡΟΜΕΡΟ
Η Γιορτη της Τσιγαριδας]26 Δεκεμβριου 2010
By ARTPOETICACOUVELIS[2].
.
.
.
ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ
Συνταγη:Κοβουμε σε μικρα κοματια χοιρινο κρεας
με λιπος[ξυγκι],να εχουν κρεας και λιπος,ριχνουμε
τα κομματια σ'ενα καζανι [και σε κατσαρολα γινεται]
με νερο να βρασουν, επειτα χυνουμε το νερο και τσιγα-
ριζουμε με το λιπος τους τα κομματια στο καζανι συνε-
χως ανακατευοντας με μια ξυλινη κουταλα μεχρι να
ροδοκοκκινισουν. Τοτε ειναι ετοιμες οι τσιγαριδες να
σερβιρισθουν ζεστες,τρωγονται ομως και κρυες
Τα παλιοτερα χρονια,που καθε σπιτι στα χωρια
ετρεφε γουρουνι για να το σφαξει τα Χριστουγεννα,
τον οικοσιτο χοιρο,θρεμενο με βελανες απο τα βελανιδια,
το γουρουνι εκανε νοστιμο κρεας,και περνουσε τα 100 κιλα,
τις τσιγαριδες,που εφτιαχναν τις εβαζαν σε πηλινα δοχεια
με το λιπος να διατηρηθουν,τις εβγαζαν τις ζεστεναν και
τις ετρωγαν,μεχρι το φυτεμα του καπνου τον Απριλιο εφτα-
ναν.
Πολυ νοστιμες οι τσιγαριδες ηταν[ειναι] να τις φας με
χτυπημενα αυγα,ομελετα
Επισης πολυ νοστιμη γινονταν[γινεται] η τραχανοπιτα
με το χοιρινο λιπος[ ξυγκι]
και οι πυρωμενες φετες ψωμι[προμαδες] αν τις αληψεις
με το χοιρινο λιπος ειναι ωραιες
.
.
.
ΦΥΤΕΙΕΣ [ΜΑΧΑΛΑ] ΞΗΡΟΜΕΡΟ
Η Γιορτη της Τσιγαριδας]26 Δεκεμβριου 2010
By ARTPOETICACOUVELIS[1]
.
.
.
.
ΦΥΤΕΙΕΣ [ΜΑΧΑΛΑ] ΞΗΡΟΜΕΡΟ
Η Γιορτη της Τσιγαριδας]26 Δεκεμβριου 2010
By ARTPOETICACOUVELIS[2].
.
.
.
ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ
Συνταγη:Κοβουμε σε μικρα κοματια χοιρινο κρεας
με λιπος[ξυγκι],να εχουν κρεας και λιπος,ριχνουμε
τα κομματια σ'ενα καζανι [και σε κατσαρολα γινεται]
με νερο να βρασουν, επειτα χυνουμε το νερο και τσιγα-
ριζουμε με το λιπος τους τα κομματια στο καζανι συνε-
χως ανακατευοντας με μια ξυλινη κουταλα μεχρι να
ροδοκοκκινισουν. Τοτε ειναι ετοιμες οι τσιγαριδες να
σερβιρισθουν ζεστες,τρωγονται ομως και κρυες
Τα παλιοτερα χρονια,που καθε σπιτι στα χωρια
ετρεφε γουρουνι για να το σφαξει τα Χριστουγεννα,
τον οικοσιτο χοιρο,θρεμενο με βελανες απο τα βελανιδια,
το γουρουνι εκανε νοστιμο κρεας,και περνουσε τα 100 κιλα,
τις τσιγαριδες,που εφτιαχναν τις εβαζαν σε πηλινα δοχεια
με το λιπος να διατηρηθουν,τις εβγαζαν τις ζεστεναν και
τις ετρωγαν,μεχρι το φυτεμα του καπνου τον Απριλιο εφτα-
ναν.
Πολυ νοστιμες οι τσιγαριδες ηταν[ειναι] να τις φας με
χτυπημενα αυγα,ομελετα
Επισης πολυ νοστιμη γινονταν[γινεται] η τραχανοπιτα
με το χοιρινο λιπος[ ξυγκι]
και οι πυρωμενες φετες ψωμι[προμαδες] αν τις αληψεις
με το χοιρινο λιπος ειναι ωραιες
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου