I Am a Greek European Worldwidel Man-Now!- www.artpoeticacouvelis.blogspot.com

I Am a Greek European Worldwide Man-Now!-

www.artpoeticacouvelis.blogspot.com

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

ΜΑΧΑΙΡΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-MACHERA XIROMEROU -Τραχανάς-Ζεματιζοντας τραχανά-Μαχαιρα- PHOTOS TEXTS c.n.couvelis-ΦΩΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ χ.ν.κουβελης

.
.
ΜΑΧΑΙΡΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ-MACHERA XIROMEROU
-Τραχανάς-Ζεματιζοντας τραχανά-Μαχαιρα-
PHOTOS TEXTS c.n.couvelis-ΦΩΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ χ.ν.κουβελης
.
.

Ζεματιζοντας τραχανά-Μαχαιρα-χ.ν.κουβελης

Τραχανάς-Μαχαιρα-χ.ν.κουβελης

Αναλογία:1κιλο γάλα 1κιλο τραχανάς κομενος
Ζεστενουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα (η' σε καζάνι ανάλογα τη ποσότητα που θελουμε να κάνουμε)και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουταλα μέχρι να βράσει, όταν βράσει το γάλα τότε ρίχνουμε τον τραχανά να ζεματισθει και ανακατεύουμε να ποτισθει ολούθε, τον κατεβάζουμε άπο τη φωτια και το πατάμε με τη κουτάλα, και τον αφήνουμε να φουσκώσει και να πάει ο ατμός παντου για περίπου έξι ώρες και μετά ανοιγουμε .μια τρύπα στη μέση και τον περνούμε με την κουτάλα και τον δρυμονιζουμε στον αριλογο να τριφτει,οταν τον τρίψουμε τον απλωνουμε σ'ενα σεντόνι στον ήλιο να λιαστει και τον σκεπάζουμε μ'ένα τούλι, σε τρεις μέρες όταν λιαστει ξεραθεί τον βάζουμε σε πανινη σακούλα να αναπνεει και τον διατηρούμε σε δροσερό μερος,
Μπορεί να ξυνισουνε το γάλα και να κανουμε ξινό τραχανα
Συνήθως τον τρώμε το χειμώνα:
Ζέστη σούπα τραχανα με τριμενο τυρί (η' ρίχνουμε και γάλα)
η' με ντομάτα και κρεμυδι
η' μαγειρεύουμε χοιρινό κρέας και κοτόπουλο με τραχανα
η' κάνουμε νόστιμοτατη τραχανοπιτα
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου